Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü büyükbaş hayvanların küpelenmesi işini yine Birliğimiz Manisa İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine verdi.
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü geçtiğimiz yıl Manisa’daki büyükbaş hayvanların küpelenmesini işini Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne devretmişti. 2011 yılında yaklaşık 65 bin büyükbaş hayvanın küpelenmesini sağlayan Birliğimiz Manisa ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüyle imzalanan protokolle 2012 yılında da bu işi yürütecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde düzenlenen protokol törenine İl Müdürü Ömer Çelik, Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Ahmet Kırlıoğlu ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
BÜYÜKBAŞ HAYVAN SAYIMIZ 110 BİNDEN 250 BİNLERE ULAŞTI
Protokol töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik, Manisa’nın bitkisel üretimde adını duyurmasının yanı sıra hayvancılıkta da büyük bir mesafe kaydettiğini açıkladı. 2002 ve 2003 yıllarında Manisa’da yaklaşık 110 bin büyükbaş hayvan varlığı olduğunu belirten Çelik, 2011 yılında bu rakamın 250 binleri geçtiğini kaydetti. Çelik, “ Manisa hayvancılıkta neredeyse çağ atladı. Hayvan sayımızdaki artışla birlikte kalite de arttı. 110 bin büyükbaş hayvanımızın yarından fazlası yerli sığır iken şu anda artık yüzde 90’dan fazlası kültür ırkına döndü. Bu da et ve süt verimini de arttırdı.” Dedi.
DAMIZLIK BİRLİĞİNE GÜVENİYORUZ
Manisa’daki hayvan varlığının kayıt altına alınmasının çok önemli olduğunu açıklayan Müdür Çelik, büyükbaş hayvanların küpelenmesi işini Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin çok güzel bir şekilde yürüttüğünü ifade etti. Çelik şöyle konuştu: “Her yıl bu hayvanlar sürekli doğum yapıyor ya da bir yerden bir yere nakilleri yapılıyor. Bu hayvanların küpelenmesi gerekiyor. Bu tarım il müdürlüklerimize ciddi bir iş yükü getiriyor. Hem bu iş yükünü hafifletmek ve hem de Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğimizin kurumsal yapısının daha da gelişmesine katkı sağlamak amacıyla bazı yetkilerimizi Damızlık Birliğimize devrediyoruz. Geçtiğimiz yıl yeni doğan buzağılara kulak küpesi işini damızlık birliğimize devretmiştik. Bu yılda bu protokolle aynı işlemi Damızlık Birliğimiz devam ettirecek. Geçen yıl ilk yıl olmasına rağmen Damızlık Birliğimiz alt yasını oluşturdu. Yeterli araç gereç ve personel alımı yaparak bu işi başarıyla geçirdi. İlk yıl olması nedeniyle bazı aksaklıklar yaşandı bunlar normaldir. Aksaklıklar yaşandı diye verdiğimiz yetkiden geri adım atmıyoruz. Damızlık birliğinin il ve ilçe müdürlüklerindeki yardımıyla bu sistemi oturtmak istiyoruz. Çünkü il ve ilçe müdürlüğünde istihdam ettiğimiz 5 yıl eğitim gören veteriner hekimleri kulak küpesi takma işinden ziyade koruyucu hayvan sağlığı hizmetlerinde görevlendirmek istiyoruz. Kulak küpesi işlemini de damızlık birliği yürütecek. Biz damızlık birliğimize güveniyoruz. 2012 yılında 2011 yılından daha iyi bir şekilde yürüteceğini düşünüyoruz.”
DÖRT DÖRTLÜK HİZMET VERECEĞİZ
İl Müdürü Çelik’e teşekkür eden Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Ahmet Kırlıoğlu, yeniden verilen görevi en iyi şekilde yapacaklarını belirtti. Kırlıoğlu, “Bize duyduğunuz güvenden ötürü çok teşekkür ederim. Biz 1995 yılında başladığımız bu yola 14 yıllık bir tecrübeyi sığdırdık. Soy kütüğü devrini de il müdürlüğümüzden almıştık. Geçen yıl tecrübe edindik. İl müdürlüğümüz bunları gözlemleyerek on soy kütüğündeki küpeleme çalışmalarını da bize devretti. Bizi bu tecrübede bulduğu için teşekkür ederim. Biz elimizden geleni yapmaya çalıştık. Geçtiğimiz yıl şubemiz olmayan ilçelerimizde şube açtık, kadrolarımızı genişlettik. Geçen sene yaşadığımız aksaklıları bu yıl yaşamayacağız. Bu güvenden dolayı teşekkür ederim. Bu işi dört dörtlük yapacağız.” Konuşmaların ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu protokolü imzaladı.
|